2 Eylül 2014 Salı

Tüm okuyucularıma selamlar. Bu yazımda Muş yöresinden çıkan ve zamanla tüm yurtta yenilmeye başlayan Muş Köftesi tarifini yazacağım. Çok lezzetli bir köftedir. Misafirlerinize ana yemek olarak ikram edebilirsiniz.

Malzemeler
600 gr. yağsız dana kıyma
Yarım kilo ince bulgur (esmer olabilir)
6 baş orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay bardağı su

Hazırlanış
İç Hazırlanış : Bir tava içerisinde soğanları ince ince, küp küp doğrayın. Soğanları doğradıktan sonra tavaya yağı ilave edin. Tavaya 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Ocakta orta ateşte kavurun. 1-2 dakika kavurduktan sonra 100 gr. kıymayı karışıma ekleyip 1 dakikaya yakın kavurun. Ardından kimyonu, pul biberi ve kara biberi tavaya ilave edip karıştırın. Maydanozu da ince ince kıyıp tavaya ekleyin ve 1 dakika kavurduktan sonra ocağın altını kapatın. Bir kenarda soğumasını bekleyin.
Dış Hazırlanış : Derin bir leğene bulguru koyun. Kalan 500 gr. kıymayı da leğene koyup bir tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta leğenin içine kırın. 1 çay bardağı suyu harcın içine ekleyin. Çiğ köfte kıvamına gelene kadar leğenin içindeki karışımı yoğurun. Yoğurma esnasında ara ara ellerinizi ıslatarak yoğurun. Çiğ köfte kıvamına geldiği zaman hamuru pinpon topu gibi top top keserek, top şeklindeki hamurların ortasını parmağınızla yararak önceden hazırladığınız iç malzemeden 1 tatlı kaşığı koyarak ağzını kapatın. Tüm hamuru bu şekilde yaptıktan sonra derin bir tencereye 2 su bardağı su koyup kaynatmaya bırakın. Su kaynadıktan sonra suyun içine 1 çay kaşığı tuz ekleyip köfteleri teker teker içine atın. 10 dakika suda kaynadıktan sonra köfteleriniz servise hazır. Dilerseniz servis tabağındaki köftelere zeytinyağı veya sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun :)

0 yorum:

Yorum Gönder